Kompresör Hakkında
Kompresör Nedir?
Dilimize Fransızca’dan geçen bir kelime olan kompresör, havanın basınçla sıkıştırılarak kullanılmasını sağlayan bir makinedir. Pistonlu kompresör ve vidalı kompresör olmak üzere iki çeşittir. Fakat günümüzde en çok vidalı kompresör modelleri kullanılmaktadır. Şimdi dilerseniz vidalı kompresörleri daha yakından inceleyelim…
Vidalı Kompresör Nedir?
Vidalı kompresör, basınçlı hava elde etmek için kullanılan bir kompresör modelidir. Diğer kompresör modellerinden farkı, basıncı oluşturmak için herhangi bir piston ya da benzeri bir donanım kullanmamasıdır. Zaten pistonların yerine rotor çifti kullanarak basınçlı hava elde edildiği için vidalı kompresör adını almıştır.
İlk olarak 24 Mart 1978 yılında Almanya’da Heinrich Kridar tarafından icat edilen ve patenti alınan vidalı kompresör modelleri, tarik boyunca birçok tasarımsal farklılıklar geçirmiştir. 1935 tarihinde ise günümüzde kullanılan vidalı kompresörlerin temelini oluşturan ilk gelişkin kompresör üretilmiştir.
Vidalı Kompresör Çalışma Prensibi
Vida kompresöründe piston olmadığını yukarıda belirtmiştik. İşte bu nedenle vidalı kompresörler, motordan hareket alan vidanın dönmesiyle kendi iç sisteminde basıncı artırma prensibine göre çalışmaktadır. Artan basınç ile çalışan kompresör, yağ ve havayı aynı anda seperatör tankına göndererek burada ayrıştırılmasını sağlar. Seperatör tankında ayrıştırılan yağ ve hava, ayrı ayrı radyatöre gönderilerek soğutulur. Burada soğuyan hava kullanılmak üzere dışarıya, yağ ise kompresör sistemine geri gönderilir. Bu sayede kompresör içerisindeki yağın sürekli olarak devridaim yapması sağlanmış olur.
Vidalı kompresör kullanmanın birçok avantajı bulunmaktadır. Bir kere vidalı kompresörler sessiz çalışırlar. Ayrıca çok daha verimli ve teknolojik ürünlerdir. Erişilmesi güç olan debilere dahi çıkarak kullanıcısının faydasına çalışmayı sürdürür. Vidalı kompresör bakımı eksiksiz yapıldığı takdirde uzun ömürlü bir fonksiyonelliğe sahip olur. Fakat diğer kompresör modellerine nazaran daha pahalı olduğunu da eklememiz gerekiyor. Bu nedenle vidalı kompresör fiyatları arasında iyi bir karşılaştırma yapılması gerekmektedir.
Vidalı Kompresörünüzü Çalıştırmadan Önce Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?
Vidalı kompresörlerin kapakları açıkken çalıştırılması birçok kompresör için zararlıdır. Vidalı kompresörler, emdikleri havayı ilk olarak kabin üzerinde bulunan filtereden süzerek emerler. Bu sayede ortamdan kompresöre çekilen hava büyük oranda tozdan ve diğer yabancı maddelerden korunmuş olur. Eğer kompresörünüzü kapaklar açıkken çalışıtırırsanız, panel filtreden süzülmesi gereken hava direk olarak kompresörün içerisine çekilecektir. Bu da kısa sürede kompresörünüze bakım yapılmasını gerektirebilir. Kompresörler imalatçı firmaya göre değişik tasarımlarda olabilir. Bu durumda kompresörünüzde soğutma amaçlı kullanılan fan, kompresaörünüzün içerisine hava basıncı yaptırarak radyatörden hava geçişi sağlayıp, radyatörü soğutuyor olabilir. Kompresörünüzün soğutma prensibi bu şekilde ise, ve kapaklar açıkken kompresör çalıştırılırsa, fan iç basınç sağlayamayacağı için radyatörden hava geçişi olmaz. Bu durumda kompresörünüzün harareti kısa sürede yükselerek çalışmayı durdurabilir. Bunlara ek olarak kapakları açık olan bir kompresör tehlikeli olabilir. Kompresör içerisinde 110oC dereceye kadar ulaşabilen sıcaklık, elektrik aksamı ve hareketli parçalar insanlar ve diğer canlılara zarar verebilir.